Dreamweaver

Dreamweaver FTP Bağlantısı Yapma

Bu yazıda Dreamweaver CC ile ftp bağlantısının nasıl yapıldığını anlatacağım. Dreamweaver CS6 ile de aynı bağlantıyı yapmak mümkün olduğunu da belirtmek istiyorum.

Ftp bağlantısı için filezilla gibi ek bir uygulama kullanmadan Dreamweaver editörü ile ftp hesabına bağlanıp localdeki ve ftpdeki dosyaları yönetmek mümkün olduğunu göreceksiniz.

Açıklamalardan sonra örneğin yapılışını dw site oluşturma ile anlatmaya başlayalım.

1.Adım:

Site sekmesinden New Site sekmesine tıklıyoruz.

screenshot_1

 

2.Adım: 

Site Name: Dw ekranından görünecek bir site adı verebilirsiniz. (Türkçe karakter kullanılabilir)

Local Site Folder: Bilgisayarımızda kayıtlı olan web sayfası belgelerinin yoludur.

Bu aşamadan sonra Servers sekmesine tıklayarak devam ediyoruz.

screenshot_2

 

3.Adım:

Servers sekmesine tıklayıp + sembolüne tıklıyoruz.

screenshot_3

 

4.Adım:

Server Name: Kişisel bilgisayarmızda göreceğimiz bir isim veriyoruz

Connect using: FTP bağlantısı yapılacağı için FTP ifadesini değiştirmiyoruz.

FTP Adress: ftp bağlantısı yapılacak web adresi Örn:yazilimbilisim.net (Not: http:// seklinde kullanmayınız.)

Username: Ftp bağlantısı için gerekli olan kullanıcı adı

Password: Ftp bağlantısı için gerekli şifre (Not: Save onay kutusu işaretlenirse program her açıldığında şifre sormaz.)

Root Directory: Bu kısım en önemli kısımdır. Sitenin görüntülenme dosyalarının sunucuda kaydedildiği yolu ifade eder. Ftp bağlantı yetkinizin hangi dizine olduğu önemli olduğunu bilerek doğru bağlantı yolunu seçtiğinizden emin olmanız gerekiyor.

Not: Genellikle en yetkili kullanıcı ile girilirse sunucularda site klasörünün üstünde bir klasör gelmektedir. Linux sunucular public_html windows sunucularda htdocs klasörü olmaktadır. Sitenin dosyalarına ulaşmak için public_html yazılması gerekir. Yol doğru verildiğinden emin olunması gerekir.

Not2: Ftp hesabını cpanelden kendiniz oluşturduysanız. Genellikle public_html içine erişim izni verilir. Root Directory kısmına birşey yazmaya gerek olmayacaktır.

En yetkili ftp hesabı ile giriş yaptığımızı varsayarak şu örneği verebiliriz.

Örn1: Web URLwww.yazilimbilisim.net/ sayfasına ulaşmak istiyoruz.  Root Directory kısmına public_html yazmamız yeterli olacaktır.

Örn1: Web URL: www.yazilimbilisim.net/calisma sayfasına ulaşmak istiyoruz.  Root Directory kısmına public_html/calisma yazmamız yeterli olacaktır.

Web URL: Root Directory ile bağlanacağımız adresin web yolunu ifade eder. Yukarıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

screenshot_4

 

5.Adım: 

Remote Server

 

Testing server seçeneği seçildiğinde doğrudan sunucudaki dosya ile çalıştırılır. Her hangi bir düzenleme yapılacaksa dosyalar bilgisayara indirilir. Bilgisayarda düzenlenir. Kaydetme işlemi yapıldığında sunucuya tekrar yüklenir. Tatsız bir hata yüzünden pek tercih ettiğim bir yöntem değildir. Ancak anlık olarak dosya ile çalışmak isteyen yazılımcılar için tavsiye ederim. Notpad++ programının ftp programını kullanmayı testing server seçeneğini kullanmayı seveceklerdir. Yazının sonunda nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgi mevcut.

Remote seçeneğine gelirsek (burada remote seçeneğini kullanacağım). Ftp ve local siteyi bir birinden ayırmaktadır. Kişisel bilgisayarımızdaki dosyalarda düzenleme yaptıktan sonra düzenlenen dosyaları put seçeneği ile internete aktarıyoruz. İstersek sunucuya geçiş yaparak sunucudan istediğimiz dosyaları indirip bilgisayarımızda düzenliyoruz. Testing server ile arasındaki fark tamamen kontrol bizde. Sunucuya attığımız dosyaların bir kopyası da bilgisayarımızda mevcut oluyor. Bir sonraki resimde sunucu ile local arasında nasıl hareket edeceğimizi göreceğiz.

screenshot_7

 

6.Adım:

Local view: Kişisel bilgisayarımızdaki dosyaları ifade ediyor.

Remote Server : Sunucudaki dosyalarımız ifade ediyor.

Testing Server: Testing server seçeneğini seçmiş olsaydık doğrudan bu seçenek aktif olacaktı.

Repository view: Hiç kullanmadım ama github gibi sitelerde verisyonlama deplarına bağlanmak için kullanılıyor.

Burada Local view ile Remote server seçeneklerini kullanacağız.

screenshot_10

 

7.Adım:

Local view görünmündeyken üzerinde düzenleme yaptığımız bir dosya üzerindeyken sağ tıklayıp -> Put seçeneği ile dosyayı sunucuya göderiyoruz. Unutmayın sunucuda aynı dosya varsa güncellenecektir.

screenshot_9

 

8.Adım:

Sunucudaki bir dosyayı indirmek için  Remote server seçeneğini seçiyoruz. Soldaki connect seçeneğinin onaylı olup olmadığına dikkat edin. Eğer düzenleme yapacaksanız. Dosya üzerine çift tıkladığınızda dosyayı indirip açacaktır. Sadece indirmek istiyorsanız. Sağ tıklayıp Get yapmanız yeterli olacaktır. İndirdiğiniz dosyaya ulaşmak için local view seçeneğine geçmeyi unutmayın.

screenshot_11

 

9.Adım:

Aşağı yukarı sembolü dosya indirme ve yükleme için kullanılıyor.

Senkronize için yenileme gösteren işaret sunucuda tüm dosyaları indirmek yada bilgisayarımızda tüm dosyaları sunucuya atmak için kullanılacak araçlardan bir tanesi.

screenshot_12

 

10.Adım:

Direction:

Put newer files to remote: yeni dosyaları sunucuya gönder

Get newer files from remote: Sunucudaki yeni dosyaları indir

get And Put newer files: Sunucudaki yeni dosyaları indir. Bilgisayarındaki güncellenen dosyaları da sunucuya gönder.

Alttaki Delete seçeneğine dikkat edin. Localde(kişisel bilgisayarınızda) olmayan dosyaları sunucudan silmek için kullanılacaktır. Tercihen hiç işaretlemeyin. 

Senkronize işlemi için önce bir görüntüleme yapacaktır. Bu aşamada gerekli görmediğiniz dosyaları işaretleyip yükleme seçeneğine sahipsiniz.

screenshot_13

[divider]

 

Testing Server

Testing Server Seçeneği ile ilgili açıklama yapmıştım. Onunla da ilgili örnek yapmış olalım. Testing server seçeneğini incelemek için;

screenshot_14

 

Oluşturduğunuz DW site üzerinde çift tıklıyorsunuz.

 

screenshot_15

 

Kaydetme işlemini yaptıktan sonra Testing server seçeneğini seçiyoruz.

 

screenshot_16

 

Bu aşamadan sonra artık sunucu ile anlık olarak çalışacaksınız. Sunucuda çift tıkladığınız her hangi bir dosya ile çalışıp kaydetme işlemi yaptığınızda dosya bilgisayarınıza kaydedilip doğrudan sunucuya gönderilecektir.

 

 

 

 

1 Yorum

Yorum Yap