Algoritma

Değişken Nedir

Programlama dili ne olursa olsun, ilk öğrenmeye başlanan kavramlar değişkenler,döngüler,kararlar ve dizileri oluyor. Bir dil ilk öğrenilmeye başlandığından değişkenler ile başlamak basit uygulamalar geliştirmek için yapılacak en mantıklı adımdır. Değişkenin oluşturulma felsefesi neden ihtiyacımız olduğu gibi sorulara bu yazıda cevap verilecektir. Matematikteki değişken kavramı ile Bilişimde değişken yada programlamada değişken kavramları tam olarak aynı değildir. Bu yazıda programlama dilinde değişken kavramına cevap bulacaksınız.

Programlama dillerindeki Değişken nedir cevabını vermeden önce gerçek hayattaki karşılığına bakalım.

Elimizde iki sayı olduğunu ve bu iki sayıyı toplayıp sonucu söylediğimizi varsayalım. Yapmamız gereken işlem aşağıdakine benzer adımlardan oluşacaktır.

Yukarıdaki adımlarda ne olduğunu bir inceleyelim.
Bir sayı söylendiğinde hafızamızın bir köşesine söylenen sayıyı kaydettik.
İkinci sayı söylendiğinde de hafızamızın başka bir köşesine ikinci sayıyı kaydettik.
Sonraki adımda daha önce öğrendiğimiz(ilkokul 1.sınıfta öğrendiğimiz) toplam işlemi yöntemi ile iki sayıyı topladık.
Sonuç olarak da topladığımız bu değerleri hafızamızın başka bir köşesine kaydettik. Kaydettiğimiz bu sonucu da sesli bir şekilde söyledik.
Burada geçici bir hafızaya alma durumu olduğu bilinmesi önemli(bir gün sonra hangi sayıların olduğunu hatırlayanımız kaç tane olur?) Hafıza ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız. https://www.yazilimbilisim.net/c-sharp/c-deger-ve-referans-tipi-bellek-yonetimi/ yazısını inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamalarda geçen hafızaya RAM ve hafızada tutulan sayılara da veri adını veriyoruz. Tabi toplama işlemini yerine getirene de işlemci(CPU) denildiğini belirtmek isterim.

Değişken Nedir?

Programlamada değişken: Bir işlemi gerçekleştirmek için yapılması gereken ilk şey o veriyi hafızaya almaktır. İşlem yapmak istediğimizde de veriyi hafızadan çağırıp gerekli işlemleri yerine getirmektir. Hafızadaki verirleri ifade etmek için programlama dillerinde değişkenleri kullanırız. Özetle vermek gerekirse; programlama dilinde işlediğimiz verileri bilgisayarın hafızasında tutmak için yapmış olduğumuz tanımlamalardır. yazilimbilisim.net

 

 

–Tekrar sormuş olsam sayı1 nedir diye?

–Unutmadıysanız 4 cevabını vereceksiniz.

Buradaki sayı1 değişkenin adını ifade etmektedir. Bununla birlikte sayı2 ve sonuç adında da değişkenler olduğu anlamına gelmektedir. Buradan yola çıkarak verinin hafızada olması için bir alana ve bir isme ihtiyacı olduğunu anlamışsınızdır.

Şimdi tekrar yukarıdaki örneği algoritmaya özgü terkrar yazalım.

olacak şekilde yeniden düzenlemek mümkün olacaktır.

Ancak her programlama dilinde bu şekilde tanımlamak yeterli değildir. Değişkenadı ve veri dışında verinin ne tip olduğu da burada önem arz etmektedir.  Verinin tipi, belleğin doğru şekilde tahsis edilmesi ve verinin tutarlığı için büyük önem arz etmektedir.  Bu kavramdan yola çıkarak veri tipi, değişken adı ve veri olacak şekilde değişkenin oluşturmak zorundayız.

VeriTipi DegiskenAdi = Veri          şeklinde bir yapıya ihtiyacımız olacaktır.

Bu açıklamaya ek olarak  her zaman veri değişken tanımlanırken girilmek zorunda değildir. Veri tanımlama yapıldıktan sonra da girilebilir.

VeriTipi DegiskenAdi

Konu ilgilizi çektiyse;  C#, PHP, JavaScript, Python ve T-SQL dillerinde değişken tanımlama ve kullanımı ile ilgili konulara da göz atabilirsiniz.

C# Değişken Tanımlama

PHP Değişken Tanımlama

JavaScript Değişken Tanımlama

Python Değişken Tanımlama

SQL Server Değişken Tanımlama

 

Yorum

Yorum Yap