Android

Android ListView Kullanımı

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Android platformunda çok kullanılan öğelerden listView’i anlatacağım.

 

Öncelikle nedir bu listView? Birbiriyle alakalı bir çok veriyi alt alta gösteren, parmak yardımıyla aşağı veya yukarı kaydırılarak bir çok veriye ulaşmamızı sağlayan bir görsel öğedir. ListView’i kullanmak için bize bir veri kümesi ve adapter gereklidir. Öncelikle veri kümesinin ne olduğuyla başlayalım. Veri kümesi verilerimizin yani ekranda her satırda ayrı ayrı görünmesini istediğimiz verilerimizin saklı olduğu yerlerdir. Bunlar dizi, xml dosyası veya internet üzerinde saklı olan veriler olabilir. Bu verileri adaptere bağlamamız gerekecektir ve ardından adapteri listView’e bağladığımız zaman verilerimiz ekranda sorunsuz gözükecektir. Uzun olduğunu düşünmeyin kolay kolaylıkla yapılabilecek işlemlerdir. Şimdi ise adapter nedir onu anlatayım. Adapter verilerimizi listView’de görünmesini sağlayan listView’de görünecek şekilde ayarlayan bir araçtır. Adapteri oluşturduktan sonra verilerimizi oluşturduğumuz adaptere bağlamamız gerekecektir. ListView, veri kümesi ve adapteri anlattıktan sonra şimdi ise örnek bir uygulama üzerinde bunu uygulamaya geçelim.Ben teknolojik araçları gösteren  listView örneği  oluşturacağım.

Öncelikle lstView’in gözükmesini istediğimiz activity’e bağlı xml dosyamızı açıyoruz ve içine listView ekliyoruz.

ListView’i oluşturup genişlik ve yükseklik değeri belirleyip bir isim verdim. Daha sonra Activity’e bağlı .java dosyamızı açıp ekranda göstereceğim teknolojik araçların isimlerinin bulunduğu bir dizi oluşturacağım.

Şimdi ise oluşturduğumuz listView’i, java dosyamızla ilişkilendireceğiz.

Diziyi oluşturduktan ve listView’i java dosyamızla ilişkilendirden sonra bir ArrayAdapter oluşturmamız gerekecektir. Siz duruma göre dizi yerine farklı kaynaklar kullanabilirsiniz ki uygulamalar oluştururken verileri farklı yerlerden çekmeniz gerekebilir. Ancak mantık aynıdır veriyi kaynaktan çekip adaptere bağlayıp ve daha sonra adapteri listView’e bağlamaktır.

Burada String yani metinsel türden veri saklayacak bir adapter oluşturduk. Daha sonra listView’in hangi activity’de çalışacağını bildirmek için “this” deyimini yazdık. Bulunduğumuz activity anlamına gelir “this” deyimi. Daha sonra adapter’in çalışacağı listView için parametre verdik. Ardından verilerin görünmesini istediğimiz textView’in adını verdiğimiz yerdir. Daha sonra adapter’e bağlayacağımız dizimizin ismini verdik ve adapteri sağlıklı bir şekilde bitirdik.

Şimdi ise adapter’i listView’e bağlayacağız ve uygulamamızı çalıştıracağız.

ListView

Uygulamamızı çalıştırınca listView bu şekilde ekranda gözükecektir. Daha fazla veri olmuş olsa veriler aşağıda olacaktı ve parmağımızla kaydırarak onlara da ulaşabilirdik. Java dosyamızın son hali aşağıdaki gibi olmalıdır;

Bu şekilde kodlarımızı yazdıktan sonra sorunsuz bir şekilde gözükecektir.

Bu yazımız bu kadar arkadaşlar.Bundan sonraki yazımda ise listView’deki her bir veriye tıklanma metodu oluşturacağız.  Herhangi bir sorunla karşılaştığınız takdirde yorum atarak bana ulaşabilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnun olurum. Herkese iyi günler, iyi kodlamalar!

 

Yorum Yap