Veritabanı işlemleri gerçekleştirirken temel işlemler için sql dilini bilmelerine gerek yoktur. Küçük yazılımlarda access veritabanına bağlanıp kayıt ekle,sil,güncelle işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Aşağıda access ile select, insert, delete, update işlemlerini gerçekleştiren basit bir asp.net uygulaması hazırlanmıştır.
Veritabanının Oluşturulması
Access veritabanını Office 2013 sürümü ile hazırladım. Fakat Api uyumluluğu nedeniyle access projemizi farklı kaydet seçeneği ile 2003 sürümüne göre farklı kaydetmemiz gerekmektedir.Aşağıdaki adımlar Access veritabanını hazırlama konusunda yardımcı olacaktır.
Veritabanını oluşturmak için access programını çalıştırıyoruz. Hazırlayacağım uygulama Telefon rehberi uygulması olacak.
Eğer farklı kaydet seçeneğini kullanmadan kaydettiyseniz. Projeyi bitirdikten sonra Tekrar açıp farklı kaydet seçeneği ile 2003 sürümüne uyumlu olarak aşağıdaki gibi kaydedebilirsiniz.
Gelelim veritabanımızı oluşturmaya, Görümünden tasarım görünümüne tıklıyoruz. Bizden bir tablo adı istiyor. ben rehber isimini verdim. Sizde istediğiniz ismi verebilirisiz.
Alanlarımı aşağıdaki şekilde oluşturuyordum. Karater boyutunu alan boyutu kısmından aşağıdaki şekilde değiştirdim. Alanları oluşturma işlemi bittikten sonra veri görümünüme geçip bir kaç veri ekledim. Asp.net ile listeleme yaptığımda ilk eklediğim kayıtların görünmesi için veritabanının dolu olması gerekiyor.
id | otomatik sayı |
ad | kısa metin(50 karater) |
soyad | kısa metin(50 karakter) |
telefon | kısa metin(11 karakter) |
Veritabanının ASP.NET projesine bağlanası
Boş bir tane web site oluşturuyoruz.
Web sitesi adı üzerinde sağ tıklayıp ->add->add new item ile bir tane web form sayfası ekliyoruz.
Yine site ismi üzerinde sağ tıklayıp add -> new folder ile access ile oluşturduğum veritabanını kaydedeceğim klasörü App_Data ismi ile oluşturuyoruz.
Oluştrduğum klasör ismi üzerinde sağ tıklayıp add -> Exiting Item ile oluşturmuş olduğum veritabanını projeme dahil ediyoruz. rehber.mdb access dosyasını kapatmayı unutmayın.
(NOT: ekran alıntılarında rehber.accdb olarak görünüyor. rehber.mdb olması gerekiyor. Örnek veritabanını hazırlarken farklı kaydetmeyi unutmuşum farklı kaydet ile bu adımları tekrar gerçekleştirdim. Sık karşılaşılan bir hata olduğu için çıkarmadım.)
Veritabanına bağlanmak için yine web site ismi üzerinde sağ tıklayıp bir tane DataSet nesnesi ekliyoruz.
sol tarafta bulunan ToolBoxtan DataSet nesnesine Verileri alması için bir tane TableAdapter nesnesi ekliyoruz.
Microsıt.ACE.OLEDB.12.0 hatası ile karşılaşmanız durumdan veritabanını access 2003 sürümüne göre kaydetmeniz gerekir. Veritabanını access 2003 sürümüne uygun olarak kaydedip app_data klasörüne yukarıdaki adımları izleyerek tekrar atıp table adapter bağlantısını tekrar yapmayı deneyin.
Table adapter bağlantısını aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirin. DataSet üzerinde ayarların gerçekleşebilmesi için tableAdapter bağlantısı bittikten sonra projeyi kaydedip bir kez çalıştırın.
KAYIT LİSTELEME(SELECT)
Kayıtları listelemek için Default.aspx web formuna geçip desgin ekranına geliyoruz.
ToolBox panelindeki data sekmesinden sayfamıza ObjectDataSource nesnesini sürükleyip bırakıyoruz.
ObjectDataSource nesnesinin sağındaki açılan panelden CounfureData Soruce ile oluşturduğumuz tableAdapter nesnesini işaretliyoruz.
Kayıtlarımızı ekranda listelemek için yine toolbox panelindeki data sekmesinde bulunan gridView nesnesini web forma sürüklüyoruz. GridView nesnesinin data source kısmana az önce oluşturduğumuz objectDataSource nesnesini bağlıyoruz. Tüm adımları doğru bir şekilde yaptıysa projeyi çalıştırdığımızda kayıtlarımız ekranda listelenecektir.
KAYIT EKLEME(INSERT)
Toolbox panelinde standart sekmesinde bulunan nesneler içinde label ve textbox nesnelerini kullanarak kayıt ekleme formunu aşağıdaki şekilde oluşturuyoruz.
Kayıt ekleme işlemi için sayfaya 3 tane textbox nesnesi ekledim. 1 tane de Button nesnesi. Textbox nesnelerinin id değerleri sırasıyla txtAd, txtSoyad, txtTelefon şeklinde ayarladım.
Textbox nesnelerini sayfaya ekledikten sonra ObjectDataSource nesnesini üzerine tıklayıp, bu nesnenin properties(özellikler) panelinden insert parameters ayarlarını aşağıdaki şekilde gerçekleştiriyoruz.
Kaydetme yapılabilmesi için buton nesnesine aşağıdaki adımları gerçekleştirdikten sonra bir kaç satır kod yazacağız.
ObjectDataSource nesnesinin insert parametrers ayarlarını aşağıdaki gibi textbox nesnelerine bağlıyoruz.
Buton nesnesine çift tıklayıp c# kısmında objectdatasource nesnesinin insert metodunu gerçekleştirileceğini(insert metodu textbox nesnelerine bağlandığı için textbox nesnelerindeki kayıtları ekleyecek)
Kaydetme işlemi yapıldıktan sonra gridview nesnesinin güncelleneceğini
Son olarak da textbox nesnelerinin içindeki yazıların boşaltılacağını bildirdik.
SİL(DELETE)
Kayıt silme için yeni bir form oluşturalım. web site üzerinde sağ tıklayıp add->add New Item ile web form ekliyoruz. formun ismini sil yaptım.
Oluşturduğumuz sayfaya Toolbox panelinde objectdatasource nesnesini ekleyip gerekli datatable bağlantısını yapıyoruz.
Silinecek kayıtları görüntülemek için Sayfaya bir tane GridView nesnesini ekleyip datasource olarak az önce eklemiş olduğumuz objectdatasource nesnesini gösteriyoruz.
DataSource nesnesini işaretledikten sonra Enable Deleting onay kutusunu seçip, Edit Columbs kısmından DeleteText içinde yazan delete yazısını SİL olarak değiştiriyoruz.
GÜNCELLEME(UPDATE)
Sil için yapılan aşamaları güncelleme işlemi içinde gerçekleştirip Enable Editing kısmını onaylamak yeterli olacaktır.
Çok fazla kod yazmadan(insert kısmı dışında hiç kod yazmadık) insert, uptade, delete ve select işlemlerini gerçekleştirdik.
Acemi olduğumdan kod yazmakta sıkıntılarım vardı özellikle keydet kodu yazarken hep söz dizinin hatası alıyordum ve bunu düzeltmek için bayağı uğraşıyordum sizin bu üç satırlık kodunuzu görünce olur mu acaba dedim denedim ve birçok kod karmaşasından kurtuldu yani çok işime yaradı
iyi çalışmalar diliyorum gerçekten çok güzel bir anlatım.
Allah razı olsun çok iyi anlatım