C# Windows Form

C# TextBox Kontrolü ve Özellikleri

Bu yazımızda C# Windows Form üzerinde bulunan kontrollerden biri olan Textbox kontrolünün kullanımını ve özelliklerini inceleyeceğiz. TextBox kontrolü çoğunlukla Form üzerinde kullanıcıdan veri girişi almak için kullanılır. Textbox kontrolünü formumuza en basit şekliyle Toolbox penceresinden taşıma yöntemiyle ekleyebiliriz.

Bir Textbox nesnesine ait özellikleri kod yazarak ayarlayabileceğimiz gibi Textbox kontrolüne tıkladıktan sonra sağ tarafta bulunan Properties (Özellikler) penceresini kullanarakta kolaylıkla değiştirebiliriz.

textbox_1

Şimdi Textbox kontrolüne ait en çok kullanılan özelliklerine göz atalım.

Name: Bu özellik kod ortamında Textbox’a ait kullanacağımız ismi belirlediğimiz özelliktir. Varsayılan olarak forma eklendikçe textBox1, textBox2, textBox3 şeklinde  isimlendirilmektedir. İstenilirse bu şekilde bırakılarak kullanılabilir. Fakat daha karmaşık formlarda belli bir standarda göre isimlendirilmesi programcıya kolaylık sağlayacaktır. (Ör: txtAd, txtSoyad, txtAdres vs..)

Location : Bu özellik Textbox’ ın Form üzerindeki konumunu ayarlamamızı sağlar. X ve Y değerleri yatay ve dikey olarak hangi konumda olacağını ayarlamamızı sağlar.

Height – Width : Sırasıyla Textbox’ a ait Yükseklik ve Genişlik belirlememizi sağlar.

Font:  Bu özelliği kullanarak Textbox içindeki metnin Yazı tipi, Yazı boyutu, Kalın , Altı çizili, Eğik gibi Word ortamında da kullandığımız biçimlendirme özelliklerini ayarlayabiliriz.

textbox_02

MultiLine: TextBox kontrolünde  varsayılan varsayılan olarak MultiLine kontrolü “False” olarak ayarlıdır. Yani tek satır girişini kabul eder. MultiLine özelliği “True” olarak ayarlandığında birden fazla satır kabul edilecektir.

multiline MultiLine

BackColor: TextBox denetiminin arka plan rengini değiştirebileceğimiz özelliktir.

ForeColor: Yazı rengini ayarlayabileceğimiz özelliktir.

textbox_04

Text: Textbox’ ın en sık kullanılan özelliğidir.Kod ortamında metin okuma ve yazma işlemleri bu özellik kullanılarak yapılır.

TextAlign: Bu özellik kullanılarak textBox içindeki metnin hizalanması sağlanır. Left (Sola Hizalama), Right (Sağa Hizalama), Center (Ortalama) şeklinde ayarlanabilir.

MaxLength: Bu özellik kullanılarak textBox kontrolüne maksimum kaç karakter veri girişi yapılacağı ayarlanabilir. Örnek olarak textBox’ a TC Kimlik Numarası girişi yapılacaksa bu özellik 11 olarak ayarlanabilir.

ScrollBars: Bu özellik TextBox kontrolüne Yatay yada Dikey kaydırma çubuğu eklenmesini sağlar. Both seçeneği ile hem yatay hem dikey kaydırma çubuğu eklenmesi sağlanabilir.

PasswordChar: Bu özellik şifre girişlerinde kullanabileceğimiz bir özelliktir. klavyeden hangi harfe yada sayıya basılırsa basılsın buraya girilecek karakteri gösterecektir.

textbox_password1         textbox_password

ReadOnly: Bu özelik Textbox’ ın sadece okuma amaçlı olarak kullanılacağı durumlarda “True” olarak ayarlanarak kullanılabilir. “True” olarak ayarlandığında TextBox’ a yazı girişi yapılamayacaktır.

 

TextBox kontrolü ile ilgili diğer özellikleri C# Windows Form örnekleri içerisinde de görebilirsiniz. Textbox özellikleri ile ilgili sormak istediklerinizi Yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yorum

  • Merhaba, ben textbox içindeki yazıyı link yapmak istiyorum ona tıkladığımda yeni bir form açılsın istiyorum bunu nasıl yapabilirim

  • hocam ben sayısal loto gibi bi program yapmak istiyorum fakat sayılar rastgele seçildikten sonra for ile tüm label larım dolsun istiyorum. Bir çok label a tek bir for ile dizinin içindekileri nasıl atarım hocam?

  • iyi günler ahmet hocam. ben sinema otomasyonu üzerinde çalışıyorum. Koltukbo isimli bir textbox ım var. koltuklarım otomatik sıralanıyor bir form içinde. forumun kenarına da koltuksıra no için A,B,C.. gibi textboxlar koydum. İstediğim; koltukno isimli textbox ımda A15,D2 gibi koltuk numarasının görünmesi. Yani Textboxun içine birden fazla değeri atamam ve bunu veritabanında kontrol etmem. teşekkür ederim

    • Merhaba, öncelikle sorununuz anladığım kadarıyla formunuzun üzerinde bulunan textboxların içeriğini kontrol etmek istiyorsunuz. Aşağıda verdiğim örnekte tüm textbox kontrollerinize erişip içeriğine değer atacak bir kod şeklidir. Burada “değer” den kasıt atmak istediğin veri olacaktır. Gereken nümerik sıralamanı foreach içerisinde oluşturmalısın

      foreach (Control c in this.Controls)
      {
      foreach (Control childc in c.Controls)
      {
      if (childc is TextBox)
      {
      ((TextBox)childc).Text=”değer”
      }
      }
      }

Yorum Yap