JavaScript ile forEach kullanımını anlatmaya başlamadan önce Türkçe kaynaklarda bu kavram sıklıkla yanlış anlatıldığını belirmek isterim. Diğer C tabanlı dillerdeki gibi forEach kullanımını öğrenmek istiyorsanız. Sitede bulunan for-in kullanımını inceleyebilirsiniz. JavaScript ile forEach nasıl kullanılır sorusunun cevabı için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
JavaScriptteki forEach dizi işlemlerinde kullanılan fonksiyonlar sadece bir tanesi. Bu fonksiyon bir dizideki her dizi elemanı için belirtilen bir fonksiyonu çalıştırır.
Örneğin: Günler adındaki bir dizide haftanın yeni günü olsun. “P” harfi ile başlayan günlerden yeni bir dizi oluşturmak istiyoruz. İşte burada gunler dizisini forEach ile işleme tabi tutup ilk harfi karşılaştıran bir fonksiyon ile yeni diziyi doldurabiliriz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 |
<script> var gunler=["pazartesi","salı","çarşamba","perşembe","cuma","cumartesi","pazar"]; var yenidizi=[]; gunler.forEach(function(element){ if(element[0]=="p") { yenidizi.push(element); } }); /* control+shift+I ile console ekranını gözlemleyebilirsiniz. */ console.log(yenidizi); </script> |
Örnek 2: Tabiki kullanım bu kadar basit değil. Bunun dışında index ve key değerleri ile de işlem yapmak mümkün. Yukarıdaki anonim fonksiyon ile sadece element okunmuştur. Yine aynı örnek üzerinden devam edecek olursak bu seferde “P” harfi ile başlayan günler ve index numaralarını yazdıralım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 |
<script> var gunler=["pazartesi","salı","çarşamba","perşembe","cuma","cumartesi","pazar"]; gunler.forEach(function(element,index){ if(element[0]=="p") { alert(element+" "+index+". sıradadır."); } }); </script> |
JavaScript ile kullanılan diğer fonksiyonlar için şu yazıyı da incelemenizi tavsiye ederim.
[…] seçilen nesneler üzerinde hareket etmek için forEach metodu […]
[…] seçilen nesneler üzerinde hareket etmek için forEach metodu […]